onsdag 30 december 2009

NyårsRetreat

Nyårsretreat i Mundekulla
Nu är vi här 28 personer som firar Nyår i ett vackert Mundekulla som dessutom varit soligt idag. Det är nog 10:e året vi har denna retreat som varit mycket uppskattad varje år. Jag och Peter är retreatledare och i år har vi fått hjälp av Mona som leder yoga och ger massage.

Häng med på retreaten hemifrån
För dig som har lite tid över vill jag erbjuda en möjlighet att vara med på distans på vår retreat och göra några av de övningar vi gör inför det nya året.

Att lämna det gamla bakom sig
Idag har vi fokuserat på året som har varit och funderat på vad som har skett och vad vi har lärt oss samt vilka nya männsikor och situationer som har kommit in i vårt liv och som vi kanske inte hade en aning om innan året började.

Året som har gått var precis som det skulle vara.
På ett år händer det mycket…. Nya möten, nya människor och sådant som vi inte hade en aning om innan året började… Ge dig tid en stund att tänka på året som har gått och om du vill kan du använda dessa frågor som utgångspunkt och skriva ned svaren.

De här frågorna har deltagarna fått fundera på.
Vilka bilder finns på din inre film från året 2009?
Vilka var årets höjdpunkter ?
När har du känt mest glädje eller känt dig mest nöjd ?
Hur kan du ge dig själv mer att detta inför det nya året?
Vilka nya människor har kommit in i ditt liv detta år?
Vilka upplevelser har du haft som du inte hade en aning om när året började?
Vilka utmaningar har du haft och hur har du växt genom dem? Vad har du lärt dig?
Vilka ev misstag har du gjort som du kan lära av nu inför det nya året?
Vilka situationer vill du inte längre uppleva under det nya året … ?
Hur vill du göra istället under det kommande året ?
Vad har du gjort bra och vad har du lyckats med ?
Vad skulle du vilja uppskatta dej själv för under året som gått?
Vad vill du förlåta dig själv för och istället dra lärdom av?
Vad vill du förlåta någon annan för så att du kan gå vidare med frid ?
Vad vill du släppa och lämna bakom dig inför det nya året ?
Vilka ev mönster som hindrar dej från att vara lycklig, är du redo att lämna nu?
--------------------------------------------------------------------------------
Sammanfattning:
Vad kan du lära av det som inte kändes bra under detta år ? Hur kan du göra istället under 2010

Vad kan du inspireras av när det gäller det som var bra, glädjefullt och njutningsfullt? Hur kan du skapa mer av detta under 2010?

måndag 28 december 2009

Skönt att vara hemma igen

Det var mysigt i år att träffa systrarna, deras söner, mamma och vänner... Men nu känns det så skönt att vara hemma i Mundekulla igen. Vi konstaterade det både jag Mona och Helena som nu också har återvänt från familjerna. Men det känns skönt att ha träffa sina närstående och kul att de finns. Nu känns det lugnare att bara vara här ett tag... men först ska vi ju har NyårsRetreat som börjar imorgon... det blir kul med... det brukar alltid bli mycket fint och en god start på det nya året.

Julen är över för i år...

Julen är över
..och den var helt okey och stundvis mycket mysig som igår då jag hade samlat mina systrar och några väninnor på Näset (mitt föräldrarhem i Mariestad) och vi sjöng julsånger fikade och hade även en kvinnocirkel där vi delade vår längtan inför det nya året och peppade varandra i det vi längtar till. Sedan gick jag och Karin (min syster) och hälsade på mamma och sjöng julsånger för henne... och hon sjöng med fast hon är mycket glömsk men många av de här sångerna verkar finnas kvar i minnet. Det kändes fint att se mamma glad och nöjd somna sen när vi gick därifrån.

Jularna förändras ju
och vissa jular kan därmed kännas mer utmanande... den här julen har jag nog hunnit vänja mig vid en del förändringar och anpassat mig till dem och till och med skapat något bra utifrån det. Jag kan till och med känna att det är positivt att i framtidan kan jag därmed mer och mer skapa julen som jag själv vill.

Mina systersöner är fantastiska
Jag pratade en lång stund med mina systersöner som är i 20-årsåldern. De är så kloka och fina bägge två och den ene är mycket intresserad av yoga, meditation, andlighet och filososi. Det var ett mycket upplyftande och inspirerande samtal och det känns fantastiskt att vi har så mycket liknande intresse och att han nu även funderar på att bli yogalärare...

Mamma glömmer - att lyssna med humor
Mamma är stundvis mycket glömsk och det blir knappast bättre... som tur är så är jag utrustad med en del humor.... Mamma kan ena stunden säga... - Åh vilken fin hy du har och du ser ju så ung ut!! Då blir man ju glad.. men i nästa andetag säga.. - Hur gammal är det nu igen du är? ... är du pensionär ... du är väl äldre än mig?? Nej säger jag då.. du är min mamma... - Åhh säger mamma med världens varmaste leende - Är jag det!! ...Men det gör faktiskt inget.. känns bara lite charmigt...

fredag 25 december 2009

Julefrid i Juletid


Julefrid i juletid
Frid, kärlek och hopp!

Nu på juldagen känner jag att det är fint att tänka på det djupare budskapet med julen. För mig handlar det om fred och kärlek och även om hopp inför det nya året. Mitt i julens alla sysslor och umgänge känns det viktigt att unna sig en stilla stund och påminna sig om kärleksbudskapet som Jesus ville lära oss när han vandrade här. Jag känner mig inte så särskilt kyrklig och jag tror att mycket av det som står i bibeln har misstolkats och ändrats. Men det kvarstår ändå så mycket att vi vet att det verkar ha funnits en man som ville lära oss att leva med kärlek till oss själva och till varandra... ville få oss att inse att vi är gudomliga och ville påminna oss om att lyssna till vårt hjärta.

Den äldre brodern
För mig är Jesus som den äldre brodern som har gått före oss och visat vad det innebär att vara en fullkomlig människa.. Visat oss att vi med är Guds/Gudinnans söner och döttrar och att vi därmed är fullkomliga liksom henne. Visat oss att vi kan leva med tillit och be om det vi verkligen behöver och att det finns en kärleksfull Fader/Moder som tar hand om oss och vars hand vi kan vila i.

En ny etik
Ett samtal som kom upp idag i vår julretreat, var att många är besvikna på religioner då vi människor har behandlat och fortfarande behandlar varandra illa på grund av religiösa idéer. Dalai lama säger att vi inte behöver någon ny religion men vi behöver en gemensam etik. Tänk vad underbart om männsikor i alla länder kunde komma överens om gemensamma etiska regler som bl.a. handlar om att vi inte får skada andra levande varelser... att vi ska leva med respekt och kärlek till Moder Jord och alla hennes levande varelser... och om detta var något som lärdes ut i alla skolor då tror jag alla andra frågor sakta men säkert skulle lösa sig också som tex klimatfrågor, fred mellan länder m.m. Kanske en dag...
Här kommer en fin sång från min julskiva "Motown Christmas".

"Someday At Christmas"

Someday at Christmas men won't be boys
Playing with bombs like kids play with toys
One warm December our hearts will see
A world where men are free

Someday at Christmas there'll be no wars
When we have learned what Christmas is for
When we have found what life's really worth
There'll be peace on earth

Someday all our dreams will come to be
Someday in a world where men are free
Maybe not in time for you and me
But someday at Christmastime

Someday at Christmas we'll see a land
With no hungry children, no empty hand
One happy morning people will share
Our world where people care

Someday at Christmas there'll be no tears
All men are equal and no men have fears
One shinning moment my heart ran away
From our world today

Someday all our dreams will come to be
Someday in a world where men are free
Maybe not in time for you and me
But someday at Christmastime

Someday at Christmas man will not fail
Take hope because your love will prevail
Someday a new world that we can start
With hope in every heart

Someday all our dreams will come to be
Someday in a world where men are free
Maybe not in time for you and me
But someday at Christmastime
Someday at Christmastime

Stevie Wonder lyrics

Mysigt julfirande i Mundekulla

Det blev en mysig Jul-Retreat
Nu har vi haft en mysig julretreatet med en liten grupp trevliga nya vänner här i Mundekulla. I början är det ju alltid lite trevande men efter någott dygn så var vi en ny familj som hade mycket spännande tankar att dela med varandra och som alla njöt av vegetariskt mat...(tror jag i alla fall). Vi spelade julklappsspel med lek och skratt... vi satt vid brasan och hade samtalscirkel, sjöng julsånger och jag ledde avslappning samt meditaitonsstunder... Det blev mycket fint och vi kände oss alla nöjda med denna jul... så det får nog blir fler jular som vi själva skapar på det sätt vi vill...

Jag har fått ny inspiration
av alla fina samtal och jag har lärt mig nya saker som finns med mig nu inför det nya året... tänk att det finns så mycket fina och trevliga människor och att de kommer hit till Mundekulla.

GOD fortsättning på JULEN
igen på er och imorgon ska jag resa och hälsa på min mamma, systrar, syskonbarn och lite vänner.... Kram Anne

onsdag 23 december 2009


GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
önskar Anne i Gudinnerummet...

Tack att ni finns och förgyller mina dagar genom att läsa min blogg och ge kommnentarer eller maila mig... Jag vet inte hur mycket jag hinner skriva den närmaste tiden... vi får se... men varmt välkommen att titta in när du kan och vill...

EN JULGÅVA TILL ER ...Jag tar lite hjälp av Celine Dion för att ge er en värmande julsång... Den är till er alla som jag vet inte sparar er värme och kärlek till julen utan ger av den varje dag... Kram Anne ..




tisdag 22 december 2009

Julkort och pepparkaksbakning

Utmaningen med att ha en lillasyster
Idag fick jag ett julkort av min syster Karin... ett sånt där foto som hon har valt att göra ett julkort av... Det var en person som såg lite underlig ut på bilden... liknade lite mig... -Nej det är det väl inte tänkte jag... och hoppades in i det längsta att det var min syster då hon inte syntes på bilden men hennes man och barn var med... Men Peter bekräftade snart att det var jag och att kortet var taget förra julen.. och Peter stod bakom mig och var jultomte.....troligen är det dessutom utskickat till hela bekanstskapkretsen men jag hoppas de tänker som jag att det är min syster Karin... Dessutom ser ju alla ut att ha sådär lagom roligt... förutom jag då kanske...

Min man tyckte jag skulle visa er kortet .. så med risk för att det i framtiden kan användas emot mig, gör jag det ändå...(skämt)
Jag har ju tänkt att det skulle vara lite kul att synas i en del media när det gäller mitt kvinno-Gudinneengagemang så kanske är det universums skämtsamma svar när det gäller min önskan att synas och vara vacker... Det ser ut som att jag är hälften så kort som Peter och bara lite längre än barnen. Dessutom ser håret helt stripigt och tunt ut och jag gör jag en konstig min som jag egentligen tycker förstör hela julkortet.. Men förhoppningsvis har de bara tryckt ut ett av detta.
Pepparkaksbak
Som motvikt har jag nu poserat med pepparkaksbakning i köket och här kommer några bilder från det.
Jo vi har bakat pepparkakor idag och det var mysigt... och sedan har jag och Peter lekt jultomtar i köket och slagit in paket...

Så här kommer ett litet eget reportage om detta...

Linda och Helena bakade med....

måndag 21 december 2009

Jul-myskänslor, kärlek och samvaro

Får man ha det så här bra?
Det var längesedan jag kände mig så här nöjd inför julen som jag gör i år. När jag vaknade i morse tänkte jag meddetsamma att vad bra jag har det. Bredvid mig ligger min man som jag just nu har en kärleksfull relation med och jag befinner mig i en mysig lägenhet... det är snö utanför... jag träffade min väninna Eva igår och hade en trevlig pratstund och jag har även hunnit träffa alla kvinnorna i båda mina kvinnocirklar nyss samt flera andra vänner. Jag går upp och sätter på en Jul-Cd och njuter av att se ut över hustaken där snön ligger vit... jag tänder några ljus och känner att jag har det så bra just nu.

Julen och möten
Julen känns som en tid för möten och att umgås med våra nära och kära. Därmed känner jag mig nog extranöjd i år för att jag hunnit med att träffa så många fina vänner innan julen och för att jag och Peter har hunnit träffas lite på tu man hand nu med. Jag vet inte vad det är som har skett men plötsligt känns det mysigt, enkelt och kärleksfullt i relationen igen... JUst Nu i skrivande stund i alla fall...

Farmor skippar skinkan
Jag hälsade även på min fina farmor idag som är 97 år och bor i en lägenhet i ett äldreboende. Det kändes som vanligt så fint att träffa henne och hon är helt klar i huvudet och hänger med i det mesta som sker... Idag sa farmor plötsligt... - Jag hoppar över julskinkan i år? Farmor har ju växt upp väldigt fattigt och även om jag är vegetarian så har jag förstått att det varit lite lyx för henne att kunna äta skinka till jul ... men i år sa hon bara att hon inte tycker det känns bra med "djurindustrin" och det kändes så fint och jag kände mig lite rörd att till och med hon tog ställning där...

Djuren är värda kärlek med
Jag vill verkligen uppmuntra alla att tänka på att djuren också är värda en fin jul och värda kärlek och gemenskap... så vill du abslolut ha julskinka så köp av någon där du vet att grisarna haft ett värdigt liv. Annars finns det många skäl till att ha en vegetarisk jul. Det är mer klimatsmart, och du mår bättre av att äta mer grönt.

Musik i jul
Jag har också köpt några mysiga Jul-Cd... den ena med Celine Dion och den andra Motown Christmas.. Båda hade en del fina låtar.... Lyssna på denna tex med Celine och lyssna på hela..kanske gör du som jag ryser....

söndag 20 december 2009

Att vara den jag är


Så här fin utsikt över hustaken är det från min retreatlya
Att hitta hem till mig själv
är ju månadens tema och det har i alla fall varit ett tema för mig denna månad. Jag märker att ju mer jag rensar ut i det yttre av det som jag är färdig med eller som inte är jag... ju närmare kommer jag den jag är.. och ju mer jag även rensar i det inre och lyssnar till vad jag djupast känner ju närmare kommer jag mitt sanna jag.

Jag vill leva autentiskt
Jag känner mer och mer att jag vill leva autentiskt från mig själv utan att bry mig om vad andra tycker och tänker och att det faktiskt blir mycket enklare att göra det när man blir lite äldre. Så inför det nya året ska jag fundera mer på detta som du med kan fundera på om du vill... eller kanske har du andra frågor du kan ställa dej...

Hur vill jag leva? Vilken livsstil och boende passar mig?
Hur vill jag äta, vad tycker jag om och vad mår jag bra av?
Vad vill jag syssla med, vad älskar jag att göra ?
Hur vill jag klä mig? Vad trivs jag i och vilka färger älskar jag?
Vilka människor trivs jag att umgås med?
Hur vill jag ha min kärleksrelation?

De som vågar blir lyckligare
Jag tror de flesta av oss påverkas mycket av media och det omgivande samhället. Det är inte så enkelt att som tex Thomas Di Leva våga klä sig helt i sin egen stil... eller att som Birgitta på Living food, äta på ett sätt som inte är så vanligt även om det är såå hälsosamt, eller som min väninna, delvis lämna huset och familjen och hyra en eremitgrotta (litet rum ) att bara vara med sig själv i under veckorna... eller att som en väninna gjorde för många år sedan, sade upp sig från posten för att satsa på det hon älskar - musiken... eller att i en relation vara ifrån varandra ett tag och göra saker på egen hand som jag och Peter gjorde nyss då han var i Afrika och jag valde att stanna hemma....

När vi gör det så stöter vi ofta på motstånd och frågor av andra... Men när vi vågar följa vår inre röst så blir vi också starkare och hittar en trygghet inom oss. Att följa mängden kan vara så enkelt men att följa vårt inre gör att vi växer och utvecklas och i längden tror jag att vi blir lyckligare...

Myshelg med Peter
Det kändes som att det var dags för Peter att få komma in i Gudinnerummet en liten stund med bara för att han har hälsat på mig här i lägenheten och vi har haft en så mysig helg.
Vi har sjungit och delat vad som är viktigt för oss i det nya året.. vi har gått ut och ätit, vandrat runt lite i ett snöigt Kalmar, kramats och haft kul med varandra...


Här är han mannen i mitt liv med sin bästa vän (efter mig) ... gitarren

lördag 19 december 2009

Avundsjuka - en underbar känsla

Jag har just upptäckt att avundsjuka är en fantastisk känsla att utgå från när vi vill växa. Men det är ju ingen kul känsla att känna och dessutom sååå förbjuden... Inte ska man vara avundsjuk! Jo var det fullt ut! säger Patricia Tudor Sandahl i sin senaste bok: "Den fjärde åldern" där hon skriver om de 7 dödssynderna som drar oss bort från våra mål och hindrar oss från att leva fullt ut.

Frossa i avundsjukan
Om vi bara stänger av den så kommer vi inte kunna se gåvan den ger oss och vi kommer dessutom att fortsätta vara avundsjuka. Därför ska vi först frossa i avundsjukan så att vi verkligen får syn på den och sedan fråga oss själva
1. Vad är det jag är avundsjuk på? Skriv ner på en lista
2. Hur skullle mitt liv vara om jag hade detta som jag efterlängtar ?
3. Vad skulle det krävas av mig och är jag beredda att satsa det.. (tex tid, energi, mod.)

Är jag avundsjuk ?
Jag brukar verkligen inte vara avundsjuk men det senaste året har jag märkt att jag varit det ibland och tyckt att det känns så dumt. Dessutom har jag varit avundsjuk på kvinnor som är vackra, framåt, eftertraktade, fylld av energi, andligt inspirerade och dessutom verkar ha lyckliga relationer. Eftersom jag vill inspirera kvinnor till att växa och själv växa och vara allt det jag är så kändes det ju så dumt.

Att vara vacker...
Vill jag vara vacker ? Jag insåg att det finns en del av mig som gärna vill vara naturlig och tycker det är dumt att vi kvinnor ska satsa så mycket tid och pengar på att vara vackra. Därmed vill jag inte lägga ned så mycket tid på utseende och kläder. Samtidigt insåg jag att när jag gör det bästa av mitt utseende, med enkla medel, så blir jag oftast gladare och min självkänsla växer. Det känns enklare att ta för mig i världen. Jag sträcker på mig mer och lyser säkert lite mer. Jag insåg att jag ju kunde göra några enkla saker som att unna mig en vågtång då håret just nu är på väg att ev få växa ut och svårt att få till. Så den inhandlades igår och enkelt och lätt kände jag mig mer nöjd när jag såg resultatet i spegeln.

Hälsa och skönhet
Jag såg på TV:n att de hade gjort en undersökning på ett äldreboende där kvinnorna fick skönhetsvård och märkt hur mycket bättre deras välbefinnande blev när de kände sig vackra.

Att vara fräsch och strålande
Ja det vill vi nog alla vara... jag skulle kunna bli lite bättre på att röra på mig mer... vandra, springa, simma, göra yoga och jag skulle kunna äta ännu mer hälsosamt. Det vill jag ju men det kräver lite disciplin och att jag vekligen ger det tid och energi.

Att vara successfull och eftertraktad då?
Ja här insåg jag att det känns ju tryggt för mig att inte synas för mycket i världen..... men samtidigt vill jag ju ge ut av det jag har... sprida positiva tankar.. dela med mig av min kreativitet och mina gåvor... Men även det kräver självdisciplin att verkligen syssla med det jag älskar och använda mina gåvor. Det kräver också mod att våga göra det jag brinner för... samt mod och tillit att gå ut med den jag är och mina gåvor.

Andlighet då
Jovisst jag mediterarmregelbundet... men jag vill egentligen fokusera mer på det andliga, gå ännu djupare, då jag vet att det ger mig så mycket och att jag är ännu mer i balans och harmoni när jag gör det... Ibland slösar jag tid på att läsa tidningar som jag egentligen inte är så intresserad av bara för att det ligger en tidning där... eller surfa runt på nätet och engagera mig i annat än det jag brinner för... eller sitta kvar och prata när det egentligen inte är något givande samtal. Denna tid kan ju istället användas till att fokusera på det som ger mig mer .. tex det andliga eller att skapa och syssla med det jag älskar.

Relationer
Här är nog mitt ansvar att lyssna till mitt hjärta mer och umgås med dem jag verkligen känner för att vara med. Samt att ta mitt ansvar när det gäller nära relationer tex med min man och bryta de negativa cirklar som kan uppkomma. Tycka om mig själv och själv, välja att vara kärleksfull.

Bilderna är ju inte helt sanna
Jag tror slutligen att den bild jag blir avundsjuk på av den vackra , lycliga framgångsrika kvinnan som lever i en alltid lycklig relation... Hon finns ju inte... För det första ser hon inte ut så i verkligheten då hon är jättesminkand på bilden och sedan retucherad i Photoshop. Dessutom har hon säkert sina utmaningar i livet och helt säkert lever hon inte i en ständigt lycklig relation heller.... Visst skulle det vara skönt med en intervju med en kvinna som nyss kommit upp ur sängen... inte hunnit sminka sig... har lite rörigt i huset... kanske t.om är lite morgonsur... för att hon just blivit osams med sin man... Ja det vore väl ett bra tema och skulle göra att vi andra kan slappna av lite mer.... och andas ut!

Hur som helt så växte jag...
genom att göra denna övning... Jag fick även en helt ny idé när det gäller bokomslaget och min hemsida och det känns som allt håller på at landa nu. Jag upptäckte hur jag själv har hållit mig tillbaka....och därmed insåg vad jag längtar till och vad som krävs för att jag ska uppleva det.

Väx genom din avundsjuka?
Lyssna och upptäck vad det är du längtar efter men kanske inte unnar dig eller tror att du är värd eller inte har mod och energi att satsa på... Vi väljer våra liv och du kan välja det bästa liv du vill....

fredag 18 december 2009

Min Eremitgrotta eller Retreattempel

Ja egentligen skulle jag nog kalla det Retreattempel. Nu befinner jag mig i alla fall här i Tinas fina lägenhet och ser ut över takåsarna på solen som lyser på den vackra "slottskyrkan"...

Inte så lätt att ge sig iväg
Det är ändå inte så lätt att ge sig iväg för det är ju så mysigt i Mundekulla och mysigt med gemenskapen där... Igår fm innan jag åkte var det verkligen en idyll med ett helt vitt landskap utomhus och inne i det gamla caférummet stod Linda och fixade gardiner medan advenstsljustakarna lyste i fönstret där hyacinterna spred en härlig doft. Från köket precis bredvid luktade det det juligt då Helena gjorde en underbar kryddig linsgryta. Helena uttryckte just hur mysigt det kändes och jag instämde då det är en härlig känsla att vara ett litet gäng som samarbetar i huset, lite som förr. Tror att det kan vara så för många kvinnor att vi trivs ju så bra hemma ändå.

En tid med mig själv är viktigt
Men redan när jag vaknade i morse i mitt retreat tempel, så insåg jag hur mycket det ger mig att vistas med mig själv en tid. Jag får utrymme att tänka mina egen tankar, känns det som. Så jag fick en hel del fina insikter som jag ska fundera vidare på inför det nya året.

Att leva ett andligt liv
Såg ett TV-program häromkvällen om en munk som berättade om sitt val att leva ett liv med fokus på den andliga vägen. Kändes så skönt när han berättade om enkelheten och visade sina ägodelar som i princip fanns i ett skåp. Här är mitt hem sa han och där låg ju även alla de vackra oranga kläderna som jag skulle vilja ha i min garderob. Ja kanske inte precis i hans stil men gula och orange kläder i min egen stil. Han sa just också att ju mer ägodelar vi har ju mer har vi att tänka på och ta hand om och visst är det så.

Mitt nya liv
Nu ska jag ge mig tid att fundera på hur jag vill leva mitt liv i det nya året... Vad är djupast viktigt för mig... ska bli kul att fundera vidare på och jag vet redan en del....
Solen lyser så fint ute även om det säkert är kyligt.. så nu får det bli en promenad till affärerna och sådant som ska inhandlas... ja just det enkelheten var det ju... men glädjen är ju viktig med och det är lite lyx för mig som bor i skogen att komma in till staden och gå i affärer och jag lovar att jag ska bara handla det jag verkligen behöver samt det som ger mig glädje...

torsdag 17 december 2009

Egen tid är hett just nu

Eremtigrottan är på het just nu..
Jag nämnde ju för en tid sedan om en väninna som hyr in sig i ett litet rum delvis för att få egen tid. Hon kallar det sin eremitgrotta... En journalist råkade läsa det och tyckte det lät så intressant så hon gjorde en intervju med henne. Om den kommer in i en tidning så ska jag meddela er. Sedan dess har ytterligare två journalister varit intresserade att skriva om henne och ämnet "egen tid" så det är ett hett ämne just nu.

Egen tid för kvinnor
Jag funderade lite på det här idag och tänkte på att det är så många kvinnor som verkligen längtar efter egen tid just nu. Undrar om kvinnor alltid viljat ha det men förut kanske inte ens vågat tänka tanken.. eller är det något nytt nu i vårt samhälle där vi blir bombarderade av så mycket information. Varje retreat jag har så kommer det upp... Egen tid...eller ett eget rum... eller egen bostad... Det verkar som kvinnor verkligen längtar efter att spendera mer tid med sig själva och att få vara i sin egen energi

Kvinnor .. mer lyhörda i relationer
Relationer är också ett ämne som oftast kommer upp på kurser och retreater. Jag tror att de flesta kvinnor har mycket större förväntningar på en relation än vad männen har. Därmed blir de också mer besvikna när relationen inte är så som de vill ha den... och de lider mycket mer av en dålig eller halvbra relation än en man gör... Kvinnor får ju lära sig från början att relationer är det viktiga, det de ska sträva efter och det som gör dem lyckliga. Männen får lära sig att de ska vara duktiga och göra karriär... så när relationen inte fungerar riktigt så är det enklare för männen att bara fokusera på jobbet istället.. eller också är det just därför relationen inte fungerar för att de har fokuserat på jobbet för mycket.

Vad är vår del då
Jag tror vi kvinnor fokuserar lite för mycket på relationen ibland och vill att vår partner ska ändra på sig.. Men det är ju ett ganska lönlöst företag för män ändrar sig sällan eller aldrig på grund av att vi vill det... Jag tror att vi kvinnor skulle må bättre av att vi "tog saken i egen händer" som att tex se till att vi gör det vi tycker är roligt... att vi satsar mer på att utveckla oss själva... att vi har kul med vänner och att vi ger oss själva egen tid. Det leder till att vi inser hur fantastiska och underbara vi är och när vi inser det så kanske han inser det med... om inte så inser vi att vi är så fantastiska att vi är värda en bra relation...

Egen tid inte så lätt för kvinnor att unna sig
Om en man reser iväg och fokuserar på sitt arbete en tid och kvinnan tar hand om barn och hushållet själv så ses det som något mycket naturligt. Men när min väninna är borta nu i veckorna och mannen tar hand om hushållet och de nästan vuxna barnen då finns det nog många som har synpunkter... Det är inte enkelt för oss kvinnor att ge oss själva egen tid... det är inte enkelt för oss kvinnor att unna oss njutning och glädje bara för att vi vill det... Jag märker själv hur lätt jag får dåligt samvete om jag inte har koll på hushållet och allt sån i Mundekulla...

Ju fler vi är som unnar oss egen tid ju enklare blir det
Vi kan inspirera varandra till att unna oss det vi behöver... egen tid, njutning, glädje, utveckling.... Vi är värda det... och det bästa är, märker jag, att när en kvinna unnar sig det hon behöver så har hon så mycket mer att ge sedan till sin partner och sina barn och de uppskattar henne mycket mer och tar henne inte för given... So "Go for it girls"

Glädje ger oss hälsa
Lyssnade även på en uplyftande Cd på väg till Kalmar idag... med Christiane Northrup. Den handlade om vikten av att unna oss glädje och hur det påverkar vår hälsa... Steg 1 var att besluta sig för att ge sig själv mer glädje. Steg 2 att praktiskt införa mer glädje i livet... För när vi känner glädje så sker något posivivt i kroppen som håller oss unga och vid god hälsa...
Vad kan du göra de närmaste dagarna som ger dig glädje?? Sätt igång...

onsdag 16 december 2009

Gudinneskolan

Det inre och yttre rummet
Denna månad har det varit lite mindre fokus på Gudinneskolan.. men temat är att hitta hem... till sitt inre hem men även få ordning i det yttre hemmet. Jag har gjort en del ansträngningar och vissa utrymmen känns nu mycket ljusare och lättare att gå in i... Mitt gula fina rum i huset har rensats upp en hel del men det finns lite kvar... Toaletten är mycket mindre grejor på och Kontoret är städat och fräscht. Det känns verkligen mycket bättre att vara i en energi som är mer ordning och reda i och inte överbelamrad av saker som inte används... Det är som de stjäl energi från oss och rent konkret gör de ju det då vi tänker varje gång vi ser röran att - här borde man städa... bara den tanken är ju lite tröttande.

Bild från vår gammaldags toa med fönster och härlig utsikt. Vi har urinseparerande toaletter som är miljövänliga och där allt återvinns.. härligt va.. (förutom för dem som tömmer dem... men han är van nu min käre make)

Inre hemmet och namnet
Det känns som jag börjar hitta hem inuti också och att det är något viktigt med det här med namnet... Anne Solveig... att bli sin egen... Leva mitt liv änstligen!! Jo sakta men säkert har det blivit så mer och mer men ibland lever jag ändå lite av andras liv och vill leva upp till andras förväntningar. Det ska bli slut med det nu... Ja det lutar nog mycket åt Solveig men det kan ju stavas på flera sätt så nu ska jag fundera på det med. Det är ju inte så att jag tänker ändra allt meddetsamma utan efternamnen får hänga med ett tag till... men det är vad som ska stå på boken som jag funderat på. Så jag ska smälta det hela lite till... och tänker mig att jag har ett artistnamn som jag använder när jag skriver, målar och gör musik ... till att börja med.

Städa och gör fint till dig i det nya året
Så fundera gärna på om det finns områden i huset som du skulel må bra av att de var lite mer rensade eller städade.. Vissa saker går ju så fort att göra bara vi sätter igång... och för att släppa in det underbara i det nya året så behöver vi göra lite plats för det nya. Ja så är det nog med namn då... Det gamla namnet påminner om vissa delar av mig som det är dags att släppa taget om för att välkomna nya bitar..

Nyårsretreat
Vi har en underbar nyårsretreat här varje år... Det är även ett tillfälle att fundera på året som har gått och vad vi lärt och vad det har gett oss samt att välkomna det nya året och lyssna till vad vi längtar efter och göra visionsmålningar m.m. Den brukar vara fullboka långt i förväg men i år finns det några platser kvar. Vill du vara med.. ev kan vi ge lite rabatt till någon av er som brukar besöka Gudinnerummet bara för att det är kul om du kan komma.. i gengäld kanske du kan hjälpa till lite.... läs mer http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=nyars_retreat.html

Det har snöat hela dagen
idag och jag har varit ute och åkt skidor. Det är så vackert med all snö på träden och det k'änns så skönt i kroppen och själen efter en skidtur. Det är säkert minst 15 cm snö nu...
.. och på kvinnocirkeln i måndags sjöng vi "I'm dreaming of a white christmas!.." det gick snabbt...


tisdag 15 december 2009

Kvinnocirkel i Mundekulla
Igår hade jag en kvinnocirkel igen med tjejerna som bor runtomkring här på landet... och alla kunde komma här också. Det kändes fantastiskt att få ihop båda de här träffarna nu före jul då vi ofta har mycket att göra. Denna cirkel blev djup och även med en del känslor. En av kvinnorna är inne i en utmanande period och tänkte först inte komma men jag peppade henne att göra det. För det är ju just när vi befinner oss i en kris som vi behöver varandra.

Fika, julsånger och mys vid brasan.
Efter inledande avslappning och kvinnocirkel där varje kvinna fick stöd och inspiration av de andra, så gick vi in och fikade vid brasan och fortsatte dela tankar och erfarenheter... även här kom det upp djupare tankar och upplevelser där vi kunde ge varandra feedback och stötta. Jag fick ännu mer stöd när det gäller processen med mitt namn och feedback på mina olika idéer till bokomslag.

Så underbart att vi kan stödja och peppa varandra
När vi är i utmanande perioder eller tider av förändring så kan vi behöva så mycket stöd av andra. Det betyder mycket för mig nu att bli stärkt i mina val av så många systrar, både i kvinnocirklarna som här i Gudinnerummet. Så stort tack till er alla för att ni finns... And: I'm on my way!

måndag 14 december 2009

Nu har det börjat landa

Igår när jag gick och lade mig kändes det så skönt att beslutet om det namn jag ska gå ut med på boken samt även att beslutet om bokomslaget började landa...

Utmanande val
Det har varit lite utmanande veckor även om det har varit jättemysiga stunder med vid brasan och samtal med Helena och vår helt underbara retreat. Samtidigt har de här funderingarna funnits där... Jag har ju länge känt att jag så småningom skulle ändra lite på mitt namn. Även om jag tycker att Nilsdotter är så vackert så är det som att det har börjat tjäna ut sin tid. Det var verkligen så rätt när jag valde det men jag har de senaste åren tänkt att jag kommer att ändra mitt efternamn så småningom.

Valet behövde tas nu
I samband med att jag nu ska ge ut en bok så kändes det viktigt att göra ev ändringar innan så att jag inte heter en sak på bokomslaget och ett annat sedan tex på min kommande Cd, hemsida m.m. Så därmed blev det lite akut att fundera på detta. Genom funderingarna kom de djupare aspekterna av namnbytet till ytan som vad det egentligen står för för mig.

Inte längre bara pappas dotter
Jag hette ju först Nilsson och min pappa hette Nils Nilsson... Därmed kändes det en tid rätt och enkelt att ändra till Nils-dotter istället för Nils- son
Men den senaste tiden har jag känt att jag vill vara min egen person ännu mer och att det är dags att följa min egen sanna själsväg. Därmed kändes det dags att lämna Nilsdotter. Det var inte ett enkelt beslut och när jag förut har fört det på tal har så många tyckt att "Nilsdotter är ju så fint" Det tycker jag med men det handlar om något djupare nu ...

Solveig och Solväg
Jag har en längre tid funderat lite på att istället lyfta fram mitt andra namn..."Solveig" Dels för att det ju är mitt namn... det är bara jag ... och dels för att jag tycker om att som indianerna ha ett namn som påminner mig om min livsuppgift... Jag vill ju sprida ljus... och lysa upp för andra.. inspirera dem till att vandra den ljusa vägen och själv vandra en ljus väg... Då känns Sol-väg som Solveig betyder för mig, bra.. Så det är jag nog på väg till nu... Kände att det var mycket viktig att få de andras tankar om detta igår i kvinnocirkeln och det stärkte mej mycket på vägen.

Ett varmt ljus i bröstet
När jag gick och lade mig igår kväll läste jag lite i en bok om änglar... När jag sedan blundade och tänkte på Anne Solveig så var det som om ljusa änglar dansade i bröstet och en varm ljus känsla fyllde mig... Drömde även på natten att jag såg en ljus man (vitklädd lite som en ängel utan vingar) som hälsade och vinkade och han hade en så vacker utstrålning att jag inte vågade hälsa.. Jag tolkar drömmen delvis som att det var min egen inre man som nu finns där starkare ... min inre själsman som jag är redo att vandra min unika väg med när jag släpper det andra...

Jag vaknade och hoppade upp med en glädjedans
Det händer sällan eller aldrig... men berodde nog på att något nu har landat i mig... Sov ju över i Stina-Tinas fina lägenhet och nu sitter jag här och ser ut över hustaken och Kalmar kyrka som ser ut som ett slott som solen lyser på just nu. På andra sidan har jag vattnet och Kalmarsund och kan se över till Öland. Åh så fint att jag ska låna Tinas lägenhet nu en vecka före jul och en vecka i januari... Jag trivs så bra här och behöver lite egen tid samt att komma in till stan lite...

Det finns en mening med det som sker
Slutligen kan jag nu inse att jag behövde de här två veckorna för att verkligen fundera på mitt namn, boken m.m. och att jag är på väg in i en ny fas i livet... Så nu känner jag mig tacksam för att internetuppkopplingen inte har fungerat för då har jag ju i lugn och ro kunnat vänta och fundera djupare och inte kunnat tex stressa fram boken... Men nu är jag snart redo att gå vidare...

söndag 13 december 2009

Tänk vad vi kan hjälpa varandra

Vad vi kan ge varandra mycket
Jag har verkligen funderat på några saker nu i ett par veckor utan att kunna klart komma fram till hur jag ska göra. Känns som att det handlar om en djupare förändring. Det kändes som att jag hade fastnat och att jag måste besluta det här helt själv utan stöd av andra... men när jag verkligen delade med mig och förklarade så kunde kvinnorna i min cirkel stödja mej så bra i det jag redan kände ... Så nu känns det som en tyngd har lyfts från mina axlar och att jag är redo att gå vidare med det jag funderade på vilket var knutet mycket till boken jag håller på med... Underbart!!!
Åhh så underbart det är att ha en Kvinnocirkel!!
Idag har vi äntligen träffats igen.. mina nära, kära systrar och jag och det gav mig så mycket.... Anita fyllde 60 och i all hemlighet hade vi lyckats besluta att överaska henne utan att hon förstod något. Så när hon anlände sa jag...- Ja det är väl lika bra vi sjunger nu... Javisst sa Anita och trodde det var Luciasången som skulle sjungas och blev så överraskad att vi hade luskat ut att hon fyllde år.

Vi har skapat en ny tradition
Vi träffades i Stina-Tinas lägenhet i Kalmar som jag tillfälligt har fått låna och som var närmast för de flesta. Kvällen inleddes med ett litet Luciatåg med mig och Lisette. Sedan var det dags för det som vi nu har gjort till en tradition: att när någon fyller jämt så skriver vi ett brev till den personen om allt vi uppskattar med henne och hur vi kan se henne i sin högsta potential, leva ett ännu mer rikt och glädejfullt liv för varje år.

Anita är en underbar förebild
Som tänker fortsätta ge av det hon är så bra på. Hon vägleder och hjälper människor att må bra till kropp och själ och hon gör det på ett djupare mer andligt sätt i kombination med en massa olika tekniker där hon intuitivt känner efter vad som behövs. Dessutom är det inspirerande att se att hon har en så fin och kärleksfull relation med sin man och hur de även samverkar med att leda kurser och annat. Samtidigt sa Anita just att det har varit viktigt för henne att ändå ha sin egen firma och sitt eget liv och det tror jag är en nyckel till att de har det så bra.

Lovebombning och uppskattning
Så först ägnade vi en stund med lovebombning och uppskattning och utdelning av presenter till Anita. Vi stärkte henne i att ännu mer inse att hennes bästa tid är NU. Vi skriver ett brev till den som fyller år om vad vi uppskattar hos henne... vad vi har för positiva minnen med henne, vad vi tycker hon är bra på och hur vi kan se henne i sin högsta potential m.m....Detta infördes ju när jag fyllde 50 och är som jag ser det den bästa present man kan få. Sedan hade vi en kvinnocirkel där var och en fick en stund att dela det hon är inne i just nu samt att få stöd och feedback av de andra.

Denna träff gav mig så mycket!!
Denna gång var såååå viktig för mig, då jag en tid har brottats med en del funderingar omkring mitt bokomslag samt även hur jag vill gå ut när det gäller mitt namn. Jag fick sådan klok och fin feedback och blev så stärkt i det jag redan kände av att prata med de andra så det var sååå viktigt för mig. Tänk vad det kan ge att ha en sådan här kvinnogemenskap... Det borde vara obligatoriskt när man föds att varje kvinna vet att hon har en sån trygghet i livet.

Lisette flyttar
Men även en trygg kvinnocirkel förändras
Lisette flyttar till Stockholm så hon fick lite extrapuff på vägen från oss också då ville stärka henne i att inse hur bra hon är och hur mycket hon har att ge. Jag vet att många kommer att sakna henne i Kalmar då hon har lett underbara yogapass och så fina konsultationer och behandlingar i Ayurveda. Men ni som bor i Stockholm kan vara lyckliga att ni kommer att kunna ta del av Lisettes kurser och behandlingar.

Ayurveda och Kvinnors hälsa i maj
Liksom förra året kommer jag och Lisette även att ha en kurs tillsammans i Mundekulla i maj månad troligen Kristi Himmelfärds-helgen. Så det ser jag fram emot.
Här kommer en fin dikt från en kär syster

En längtan
Ett skimmer i mitt hjärta
En frid
som ingen kan ta ifrån mig
Ge mig näring
för varje andetag
Ge mig till mig
Fyll mig med mig

Min bön
att växa stark
Att vara fylld

Erika Green

Erika har varit med i min kvinnocirkel men nu flyttat till Skåne och startat en kvinnocirkel med några härliga tjejer där... Dessutom har hon precis startat en blogg: www.skapafrihet.blogspot.com

torsdag 10 december 2009

Skönt med mindre kläder
Nu har jag rensat ut i garderoben och det känns så bra... Det är verkligen mycket mer luftigt men lite till skulle nog kunna tas bort... jag försökte verkligen lyda mina egna goda råd som jag nämnt tidigare om att rensa ut kläder, men jag kan avslöja att jag ändå sparade en kasse med kläder som får stå på vinden ett slag så kommer jag ju märka om jag saknar dem... kanske lite fusk... men jag har en hel kasse som ska skänkas bort med.

Att bo litet och ha färre ägodelar
Läste igår om några kvinnor som bodde på ett väldigt litet utrymme som i en båt och i en husvagn. De kunde inte har så mycket prylar och inte så mycket kläder fick plats heller... Det lät skönt. Ibland tycker jag det verkar härligt med människor som bara har sin dräkt.. tex som i ett kloster..i alla fall i de buddhistiska klostren med de mer färgranna orange och röda kläderna.. Svart kan bli lite trist i längden..

Städat kontoret
Idag när jag gick ned till kontoret kom jag på att det var lika bra att städa det med och det gick ju ganska snabbt ändå, dessutom har jag städat toaletthyllorna och rensat bort en massa gammalt... Nu känner jag mig nöjd... sådant där som jag tänkt tusen gånger och nu är det gjort...

Äntligen har jag insett gåvan
i att uppkopplingen strular på grund av att jag ska fokusera mer på hemmet och på det inre just nu... Ibland släpper Gudinna dock ut mig på nätet med min trädlösa uppkoppling och det är nästan bara när jag mailar eller går in i Gudinnerummet... men sen stänger hon till igen och då är det annat som ska vara i fokus

Hela veckan har jag ändå försökt tills jag helt insåg att jag vill ju fokusera på mitt hem och vila lite mer och just nu behöver jag ju inte sitta på kontoret och vara uppkopplad mot världen... Jag tror det mesta sker som det ska och av en anledning men det kan ta ett tag att acceptera och ta till sig gåvan i det som händer... Nu ska jag slappna av och låta det vara tills min käre make kommer hem... han har ju varit i Afrika i två veckor....

onsdag 9 december 2009

Denna dikt fick jag idag i en kommentar och känner mig så tacksam för den... Den var precis vad jag behöver just nu... kanske kan du med ha glädje av den...

The Journey

One day you finally knew
what you had to do, and began,
though the voices around you
kept shouting
their bad advice--
though the whole house
began to tremble
and you felt the old tug
at your ankles.
"Mend my life!"
each voice cried.
But you didn't stop.
You knew what you had to do,
though the wind pried
with its stiff fingers
at the very foundations,
though their melancholy
was terrible.
It was already late
enough, and a wild night,
and the road full of fallen
branches and stones.
But little by little,
as you left their voices behind,
the stars began to burn
through the sheets of clouds,
and there was a new voice
which you slowly
recognized as your own,
that kept you company
as you strode deeper and deeper
into the world,
determined to do
the only thing you could do--
determined to save
the only life you could save.

~ Mary Oliver

Rensa ut

Var är min vackra kläder
Finns det fler kvinnor som liksom mig öppnar garderoben som är full med kläder men som ändå tänker: -Var är mina kläder... Var är de där gula och oranga sköna kläderna som jag sett i mitt inre och den ekologiska tunikan som sitter så snyggt och är så skön och mjukisbyxorna som passar perfekt till...

Rensa i röran
Säkert har fler av er läst "Rensa i röran", om fengshui och vikten av att rensa ut. Om ni inte har gjort det så kan jag varmt rekommendera den boken. Man får en djupare insikt i hur vi kan frigöra energi när vi släpper taget om en del ägodelar som bara ligger och skräpar och gör fint i hemmets alla vrår. För visst tar det energi att öppna lådor och skåp och varje gång tänka att jag borde städa här... och visst är det underbart att gå in i ett rum som man nyss har städat och gjort fint, eller öppna en låda eller skåp och se att det är ordning och reda där. Nu vet jag att det finns kvinnor som har ordning jämt nästan... jag tror det i alla fall men jag misstänker att de flesta av er inte hör till dem... Sedan vill jag verkligen betona att jag inte menar att man ska ha det perfekta hemmet jämt ... själv trivs jag med lite lagom trivsam röra så det syns och känns att någon bor och lever här. Men i ärlighetens namn kan jag känna att det ofta blir lite väl trivsamt rörigt med...

Rensa kläder
Just nu håller jag på att rensa i min garderob... det finns vissa "regler" man kan tänka på även här:
RENSA UT:
1.- det som du inte har använt på några år.. det troliga är att du inte kommer använda det i framtiden heller
2. - det som du inte förknippar med en positiv känlsa och som kanske påminner dig om händelser du nu vill lämna bakom dig... men ge gärna en förlåtande tanke till dig själv och dem som en var inblandade i händelsen innan du slänger det.
3. - de kläder som du inte tycker om eller trivs med färg eller formmässigt
4. -det du har köpt på rea men egentligen inte gillade
5.- det som du inte passar i och som inte framhäver ditt bästa jag (om det inte är så att du älskar det ändå förstås
6. Det som inte känns skönt att ha på sig,

Behåll:
1. Det du älskar och som påminner dig om positiva saker
2. Det som du känner dig vacker i
3. Det som du gillar färg och form på
4. Det som är skönt att ha på sig och som du oftar använder och tycker om.

När du håller plagget i handen och inte kan besluta dig. Ta en stund och blunda och känn efter hur du skulle känna dig när du har på dig det.. och välj sedan om du vill ha det kvar.

Släng inte utan skänk bort det.
Jag brukar alltid börja med att erbjuda mina vänner om de vill ha något. Sedan skänker jag till någon hjälpverksamhet eller secondhand-butik. Vissa kläder med fläckar eller som är trasiga kan ju behöva slängas som lump till återvinning. Men är det fina kläder kan du ju även sälja dem i second handbutiker.

Nya fina kläder som är "JAG" och som lyfter fram Gudinnan i mig
Det sägs att det lättare kan "komma in" nya kläder när vi rensar ut så här... Vågar du prova? Jag ska verkligen gör det denna gång...

söndag 6 december 2009

Retreaten blev så fin

Nu är retreaten över
och vi har haft det så mysigt. Jag skulle ha kunnat fortsätta mycket längre att umgås med kvinnor på detta sätt… Meditera gemensamt, sitta vid brasan och samtala om inspirerande kvinnor, andliga kvinnor och hur vi kan hämta inspiration från dem och hur vi själva vill leva mer på det sätt vi innerst inne vill och finna vår egen inre frid.


Helena och jag satte oss en stund vid brasan när alla hade gått

En längre Gudinneretreat i framtiden
Alla var ense om att det vore skönt att en längre tid få leva så här tex som en längre Gudinneretreat på kanske 14 dagar eller ett par månader. Det skulle vara stillhet, meditation men även dans, sång och musik samt samtal och tid att vara kreativ kanske måla eller skriva. Någon ville arbeta i trädgården. Någon tyckte att vi skulle ha vackra klänningar i olika färger och jag känner själv att det ska vara livsbejakande och glädjefullt…
Här sitter Helena och myser i soffan, det var ju vi som planerade och genomförde denna helgen och Helena är mycket inspirerad av zenbuddhism och älkar meditation...

Idag har vi pratat om Maria..
.. Jesu Moder och vi var nog överens om att Maria står för mycket fina egenskaper som renhet, fridfullhet och den omvårdande alltid kärleksfulla modern men det är ju endast en aspekt av det kvinnliga. Vi behöver även andra aspekter att identifiera oss med …. Personligen tror jag att vi idag som kvinnor behöver vara lite mer i vår sanna kärleksfulla kraft och stå upp för det vi tror på och det kan innebära att vi inte alltid sätter andra först och tar hand om dem tex våra män… utan att vi litar till vår inre sanning och det vi vet är rätt… säger nej till det som inte är gott för oss och andra.
Denna Mariabild hade vi vid vårt Gudinnealtaret
Maria Magdalena
Ylva Eggerhorn beskriver Maria från Magdala eller Maria Magdalena ....så fint i sin bok ”Kryddad olja” Ylva nämner det jag också har läst att det finns gamla texter som tyder på att Maria Magdalena som hon också kallas var en av de mest älskade lärljungarna ja kanske den närmaste. Samtidigt säger hon att det ju var lite hotande för kyrkans män och att man därmed slagit samman henne med flera andra kvinnor i bibeln, bland annat den prostituerade kvinnan, men Ylva menar att det inte finns något som egentligen talar för att de var samma kvinna. Men hon menar att det var ju säkert bekvämast för kyrkans män att på det sättet sänka ned en viktig kvinna som egentligen borde stått med som Jesus lärljunge.

Retreaten kommer igen nästa år
Slutligen fick vi njuta av en underbart god saffranskaka som Helena hade bakat som också avnjöts vid brasan innan det var dags att säga hej då… Retreaten blev verkligen mycket givande för både oss och deltagarna. Det är något mycket befriande att samtala med andra kvinnor och plocka fram det kvinnliga mer och mer… och så skönt att vila och bara vara med. Det vill jag fortsätta med och Helena och jag har redan beslutat att denna retreat kommer vi att hålla igen nästa år vid samma tid för det var lite fint att ha den i juletid.
Retreat - Lördag - Kvinnors Andlighet
Vi har suttit vid brasan och delat med oss tankar.. allt ifrån vilka kvinnliga förebilder vi har till att hur skulle ditt ”kloster” eller längre retreat se ut. Vi har samtalat om kvinnlig andlighet och att de kvinnor som är andliga lärare ofta ger kärlek på ett mer nära och omvårdande sätt… som Amma i Indien som kramar alla… eller Moder Theresa… Men visst finns det många kvinnor som delar med sig djup kunskap och visdom som tex ShantiMayi, Gangaji och många tibetanska eller buddhistiska kvinnliga andliga lärare…. men oftast talar de ändå om vikten av att ha omsorg om allt levande samt kanske talar de lite mer från hjärtat. Vi kom även fram till att kvinnor är mer benägna att lyssna till sitt hjärta och sin intuition för att finna svar och att männen kanske mer läser sig till svaren… Självklart finns det en mängd undantag.

Grandmothers counsels the world
Lördag förmiddag, samtalade och läste vi om ”the grandmothers” i boken Grandmothers councels the world” en helt underbar bok som handlar om hur 13 kvinnor från olika ursprungskulturer och andliga traditioner, möts för att samtala om hur vi kan vända mänskligheten i en mer positiv riktning. De talar om att hitta tillbaka till ett mer naturligt sätt att leva i harmoni med sig själv, andra , djur och natur och de samtalar om vikten av att hela sig själv för att hela jorden samt att finna sin inre styrka och frid och att dela med sig sina gåvor. Boken är fylld med berättelse om dessa vackra äldre kvinnor som har så mycket visdom, kärlek och styrka och är högt vördade i sina respektive kulturer. De är alla ense om att det är dags för det feminina att ta plats på jorden så det kan bli balans och att det är vi kvinnor som behöver finna får inre styrka och gå vår egen unika väg samt dela med oss av våra unika gåvor. Vi behöver stå upp för Moder Jord och hennes levande varelser och stå upp för kärleken…
Denna bok är dessutom en verklig historia och alla ”grandmothers” finns i verkligheten och det finns bilder på dem i boken.

En eftermiddag vid brasan med
Tenzin Palmo och Theresa Avila
Vi spenderade Lördag eftermiddag med Tenzin Palmo och Theresa av Avila och samtalade om klosterliv och att leva i avskildhet. Vi pratade om hur Tenzin Palmo, en västerländsk kvinna med en djup andlig längtan, valde att leva i en grotta högt uppe i bergen under 18 år och sov i en liten låda som det inte ens gick att ligga raklång i. Vi kom fram till att det inte kändes så lockande mer än att någon av oss tyckte det lät skönt att vara helt avskild i en grotta ett tag. Men Tenzin hade tillbringat en tid som enda nunna i ett manligt kloster och upplevt kvinnor underordnande roll där och ville med sin vistelse i grottan visa att kvinnor är lika andliga som män och därmed förbättre kvinnors villkor i den buddistiska traditionen.

Theresa av Avila
verkar ha varit en fartfylld men ändå djupt dedikerad kvinna. Till att börja med levde hon high life klosterliv i Avila då de flesta kloster där då som Anita Goldman beskriver det i boken ”Guds älskarinnor” bestod av många kvinnor från överklassen som hade med sig tjänare och Theresa hade en egen våning och fick ett gott underhåll av sin far och det kom t.o.m trevliga män på besök och hon umgicks med sina systrar och familj i klostret. Detta var ju mycket roligare liv än att bli hustru och som på den tiden behöva leva helt för sin man samt även ha på sig slöja när man var ute. Av en hustru krävdes det att hon skulle sy, spinna, ha huvudansvar för tjänare, vara värdinna och mycket mer. Dessutom skulle hon även vara ledsen när hennes man var ledsen och glad när han var glad. Så småningom blev dock Theresa av Avila trött på lättsamheten i klostren och gjorde en mängd reformer och startade 17 nya kloster.. Hon verkar ha varit mycket klok och djupt dedikerad till det andliga livet men samtidigt kraftfull och modig.

Guds älskarinnor
Anita Goldman beskriver i sin bok "Guds älskarinnor" en mängd kvinnor som vandrat en andlig väg. Hon beskriver deras hängivenhet till det andliga men också deras mänsklighet och utmaningar.

fredag 4 december 2009

Retreat kvinnors andlighet

Nu har retreaten börjat och vi har haft en så mysig eftermiddag med samtal om kvinnors andlighet framför brasan och med avslutande avslappning och meditation framför ett vackert Gudinnealtare vi har gjort iordning. Nu ska jag lägga mig så jag hinner inte skriva så mycket mer...

Lite strul med datorer och uppkoppling
Idag har jag haft strul med datorer och uppkoppling hela dagen. Det känns som att budskapet jag slutligen tagit till mig är att vila lite från datorn. Men om jag inte skulle skriva på några dagar nu så kan det bero på att uppkopplingen till internet inte fungerar... eller kanske är det änglarna som vill ge mig lite vila från datorn... men Gudinnerummet lyckades jag ta mig in i i alla fall nu i kväll fast det inte har gått att komma ut på nätet hela dagen... så det gillar de nog.... Kram Anne

onsdag 2 december 2009

Att njuta av hemmet

Att använda sitt hem på bästa sätt
Idag har jag och Helena börjat förbereda för helgens retreat. Vi gjorde i ordning en mysig soffhörna framför öppna spisen i det gröna rummet, där vi nästan aldrig brukar vistas. Det blev jättemysigt. Sedan tände vi en brasa och spenderade 4 timmar där framför elden. Vi fikade, gick igenom de böcker vi har om kvinnor och andlighet, vi pratade om vad alla rummen ska heta nere i Villa Solhem för min plan är ju att de ska döpas till olika Gudinnenamn och slutligen åt vi även kvällsmat där. Det blir en så avslappnad och skön känsla av att sitta vid en eld. Tänk vad mycket man gjorde det förr och vad viktigt det säkert vara att samlas och umgås på kvällen när det blev mörkt. Tänk vad mycket vi missar i vår kultur där elektriciteten går på högvarv både dag och natt och därmed datorn och TV:n lätt står på tills vi lägger oss. Vad händer tex om du släcker all elektrisk beslysning och tänder en massa levande ljus i hela rummet en kväll.... Kanske har du också ett rum eller en plats i ditt hus som du inte använder men som skulle kunna bli så mysig om du bara fixade till den lite.

Fullmåne på väg
I Mundekulla är det mörkt på kvällarna då vi inte har någon gatubelysning här mer än om vi själva väljer att tända vår lilla skogsväg. Ikväll lyste månen som en stor lampa och hela landskapet lyses upp. Det är sådant man inte märker på samma sätt i en stad. Det finns mycket som är underbart med att bo i en stad med, inte minst allt inspirerande man kan ta del av i form musik, film, föredrag, kurser. Men jag tror att vi männsikor behöver vistas längre perioder i naturen med för att finna harmoni inom oss. Det finns liksom i våra gener som ett ursprungligt behov och naturen speglar det som är sant, vackert och äkta inom oss.

Retreat på egen hand
Så idag när jag var ute och gick fick jag en idé igen som jag haft förut, att erbjuda kvinnor speciellet, ja kanske män med att komma hit och bara vara med sig själv några dagar på en egen retreat. Ev skulle man kunna beställa lunch men annars har vi ju små pentry bredvid de flesta rummen där man kan fixa sin egen mat. Kanske kunde vi erbjuda lite meditation någon gång under dagen för dem som vill men annars skulle det vara en möjlighet att i en trygg och vacker miljö få tid att vara med sig själv och lyssna till sig själv. visst låter det väl skönt, jag skulle själv kunna tänka mig att åka på en sådan retreat.

Flera har gjort en egen retreat här
Genom åren har det varit flera personer som har hyrt in sig några dagar upp till flera veckor för att göra en sådan retreat med sig själva. Senast var det nog en kvinna från Holland som var här i flera veckor och hon berättade att det hände mycket med henne under den tiden samt att hon kom tillbaka till sin yttre värld med ny kraft och nya insikter.

Kvinno- Retreat i juletid 4 - 6 december


Kvinnors andlighet
Nu till helgen kommer vi att ha en mycket fin retreat som jag och Helena har planerat och längtat till. Fokuset handlar om kvinnors andlighet och vi hämtar inspiration från hängivna kvinnor i både öst och väst. Det finns så många kvinnor som har gett sig hän till ett djupare inre liv och därmed funnit frid. Vi kan hämta inspiration och bli stärkta av dem.

Gudinnan... hon som var Gud -innan
Vi pratar också om Gudinnan och det feminina andliga. De senaste 5000 åren har ju Gud varit en man och allt annat i kyrkan är manligt: Gud fadern sonen och den helige anden... lustigt va.. men egentligen inte så lustigt. Hur påverkas en kultur där allt det högsta andliga är manligt? Men under en mycket mycket längre tid kanske 30.000 år och troligen ännu mer så var det Gudinnan - den stora Modern som man vördade och tillbad. Det finns tusentals målningar och statyetter, gravar m.m. som vittnar om detta. Hon som liksom kvinnan skapade fram livet. Hon var skaperskan. Dessutom är det faktiskt så att på hebreiska är den helige ande femininum och "hon."..

Är det inte dags att Gud får bli kvinna
- och Modern igen, eller i alla fall båda delar ... så att vi kvinnor kan identifiera oss med henne och så att både män och kvinnor kan uppleva den omfamnande, mjuka och kärleksfulla aspekten av det gudomliga.

Välkommen att vara med
Vill du deltaga i helgen så finns det ännu platser kvar då vi gick ut med den ganska nyss och tänkte huvudsakligen göra den för vår egen skull och att det känns mysigast med en liten grupp. Vill du hjälpa till lite praktiskt i köket kan vi också ge en del rabatt. Tycker du det verkar mysigt och skulle vilja komma en annan gång meddela gärna det, då vet vi om det finns intresse.
Läs mer om retreaten under denna länk:
http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=kvinnoretreat_i_juletid.html

tisdag 1 december 2009

Gudinneskolan december - Mitt inre och yttre hem

December - Mitt hem och plats på jorden
Denna månad ger vi tid till att få iordning vårt hem, rensa ut, göra fint m.m. Samt funderar på om vi är på rätt plats på jorden och vilken längtan vi har om hem och boende.

Hemmet
Jag längtar efter att mitt hem ska vara rent och fint och med lite mindre prylar... Jag kan riktigt känna hur enkelt och skönt det kommer att kännas och hur det även blir enklare att meditera och fokusera när det är ordning och reda och mindre grejor... Idag har jag börjat med en liten låda....

Det inre hemmet
Inom oss finns det viktigaste hemmet och när vi trivs där med oss själva då kan vi känna oss hemma var vi än är. Därmed återknyter vi cirkeln och går tillbaka till den första övningen i september. Att ge sig tid till meditation, vila och stillhet. Fundera på hur mycket tid du vill ge till detta, besluta dig och skapa sedan en god vana... om du inte redan har gjort det förstås...

Att vara på rätt plats på jorden
Trivs du där du befinner dig - om inte är det något du kan ändra? Ibland kan vi behöva flytta om möblerna lite, köpa nya gardiner... och det kan göra en stor skillnad. Skapa ditt hem som ditt tempel. Gör det fint... gå gärna runt och se på det med nya ögon. vad kan ändras... Hur vill du ha det för att trivas... eller är du väg till ett nytt hem i det yttre kanske... skriv ned dina önskningar och kanske måla dem...livet vill ge dig det bästa...